Hoorhulpmiddelen en vergoeding via zorgverzekeraar

Wie slechthorend is zal op een gegeven moment een hoortoestel nodig hebben,

dit brengt extra kosten met zich mee. Het is een goed idee om goed na te gaan bij je zorgverzekeraar wat zij hiervan vergoeden. Naast je zorgverzekeraar zijn er nog diverse andere instanties waar je een vergoeding van zou kunnen krijgen, denk bijvoorbeeld aan een vergoeding van het UWV of het CIZ. En wanneer het een diepere achtergrond heb je wellicht ook recht op een tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten.

De UWV vergoeding

De vergoeding die het UWV ter beschikking stelt is niet langer meer aan te vragen voor werksituaties, deze moet je dus aanvragen bij je zorgverzekering. Wanneer je echter andere voorzieningen nodig hebt, denk aan een schrijf- of gebarentolk kan je hiervoor wel terecht bij het UWV. Eerder kon je ook bij de belastingdienst terecht om de 25% eigen bijdrage terug te krijgen. Dit is alleen spijtig genoeg recentelijk opgeschort. Wel kan je nog de batterijen declareren al zullen deze er lang niet altijd voor zorgen dat je boven de drempelwaarde uitkomt. Wanneer je je hoortoestel echter geheel zelf hebt aangeschaft zonder tussenkomen van je zorgverzekeraar kan het alsnog zijn dat je recht hebt op een vergoeding of het hoortoestel alsnog kunt afschrijven.

Waar je rekening mee moet houden

Om in aanmerking te komen op een vergoeding van je zorgverzekeraar voor je hoortoestel moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het gehoorverlies minimaal 35 decibel (dB) zijn aan tenminste een oor om in aanmerking te kunnen komen op een vergoeding. Dit telt evengoed voor mensen die gehoorverlies aan slechts één oor hebben het is ongeacht wat er met je andere oor aan de hand is. Wanneer je nog meer hulpmiddelen nodig hebt geld ook een gehoorverlies van 35 dB op het slechtste oor. Houd er ook rekening mee dat een hoortoestel van je eigen risico afgaat.

De vergoeding waar je recht op hebt

Bij je zorgverzekeraar zal je in de meeste gevallen 75% van je hoortoestel vergoed krijgen, afhankelijk van je aanvullende verzekering kan dit oplopen tot 100% wel is er een eigen bijdrage die tussen de 0 en 370 euro zal liggen per hoortoestel je audicien moet in dat geval wel afspraken gemaakt hebben met je huidige verzekeraar. Wanneer je graag meer informatie wilt hebben ga dan kijken op hoorwijzer.nl, hier wordt alles helder en duidelijk uitgelegd en kan je precies zien welke vergoeding je bij welke verzekeraar krijgt.

admin