Voordelen van rechtsbijstandverzekeringen

advocaten_spreekuur-300x200Soms loop je tegen dingen aan die verplicht zijn terwijl je je af zult vragen waarom dat eigenlijk verplicht gemaakt is. Af en toe maak je het ook andersom mee; dingen die niet verplicht zijn gesteld, terwijl het feitelijk gezien beter zou zijn geweest wanneer dit wel verplicht zou zijn. Neem nou bijvoorbeeld rechtsbijstandverzekeringen. Deze zijn niet verplicht voor inwoners van Nederland, terwijl dit een stuk minder logisch is dan je eigenlijk zou verwachten. Want een rechtsbijstandverzekering, dat is natuurlijk heel erg ideaal wanneer je terecht komt in een conflict van particuliere of zakelijke aard. Zou dit niet zo vaak voorkomen, dan zou het logisch zijn dat de verzekering niet verplicht was; maar de kans op zo een conflict is juist erg groot tegenwoordig. Het kan je al gebeuren wanneer je over straat loopt, in de auto rijdt of ergens een handtekening onder zet! Aangezien het niet verplicht is, maar in onze ogen wel erg belangrijk voor zowel particulieren als ondernemers, willen we hier even kort stilstaan bij de voordelen die rechtsbijstandverzekeringen hebben voor degenen die besluiten wel een verzekering voor rechtsbijstand te nemen.

Het eerste voordeel is al even kort genoemd; de kans dat je verzeild raakt in een conflict (al dan niet buiten je eigen schuld om) is tegenwoordig groter dan ooit. Meer dan voorheen worden er claims gelegd en is de schuldvraag actueler dan ooit. Aan de andere kant is professionele ondersteuning voor deze conflicten evenredig gestegen met het aantal claims dat gemaakt wordt; advocaten en accountants vragen aanzienlijke bedragen om jou hulp te bieden. Mocht het uiteindelijk uitlopen op een rechtszaak, dan lopen de kosten helemaal flink op. Zonder rechtsbijstandverzekering loop je dan al snel door het spaargeld heen en is het niet onwaarschijnlijk dat er ook een extra hypotheek op het huis zal volgen. Terwijl dat niet nodig was geweest wanneer je minder dan een paar tientjes (vaak al minder dan tien euro zelfs) aan de kant had gelegd voor een verzekering tegen deze vreselijk hoge kosten.

Daarnaast is het nooit verkeerd om goed verzekerd te zijn. Je kunt beter tegen teveel verzekerd zijn, dan tegen te weinig. En teveel is bij een rechtsbijstandverzekering moeilijk voor elkaar te krijgen overigens. Vaak richten deze verzekeraars zich hoofdzakelijk op het gedeelte wonen, consument en verkeer. Hier goed verzekerd zijn zorgt er ook nog eens voor dat je extra bent ingedekt wanneer bijvoorbeeld jouw huisbaas besluit om zijn afspraken niet na te komen. Beter verzekerd zijn tegen onnodig hoge kosten en ook nog eens krijgen waar je recht op zou moeten hebben, het is wellicht niet verplicht, maar het is zeer onverstandig om het niet te doen. Bezoek de website voor meer informatie over rechtsbijstandverzekeringen.

admin